Syöksykierteestä korkeuksiin – Vapaaksi pettymyksestä

Tällä kirjoituksellani haluan herätellä ja rohkaista erityisesti niitä, jotka ovat perääntyneet kokemiensa vastoinkäymisten, pettymysten, tms. vuoksi.

Rakoileva luottamus

Olen kirjoittanut hengellisen vallan väärinkäytöstä/hengellisestä väkivallasta. Sama pätee myös muihin tilanteisiin, jossa petymme siihen, mihin olemme luottaneet, on sitten kyseessä ihmissuhde tai se, että elämä ei mene niin kuin olemme suunnitelleet. Tiedän omasta ja toisten kertomuksien perusteella myös heidän kokemuksestaan, että tilanteen valjettua on typertynyt, epäuskoinen, jopa petetty ja vihainen olo. Se, mihin on luottanut, on pettänyt pahemman kerran – tai sitä, mihin on luottanut, ei ole ollutkaan, vaan se on ollut jonkin sortin illuusio.

Tuon näkeminen syöksee helposti kriisiin: epäuskon kehään, pelkoon, eristäytymiseen ja sitä kautta tukiverkon puutteeseen, syvenevään pettymyksen, polon ja eristäytymisen kierteen, tappion tuntoon ja ”kosmiseen yksinäisyyteen”.

Uuden paikan löytäminen ei välttämättä ole mutkatonta.

Oikeastaan pahinta, mitä voin kuvitella, on tilanne, jossa paikka, ihmissuhde tai yhteisö, jossa haluttaisiin uutta elämää rakentaa, ei jostain syystä kykene ottamaan tulijaa vastaan – tai tulija kohtaa aiempia kokemuksia muistuttava mekanismit. Pettymyksen kierre syvenee.

Olen törmännyt matkan varrella riittävän moneen kiertolaiseksi pakotettuun henkilöön joille ei hyvästä yrityksestä huolimatta tunnu sopivaa paikkaa löytyvän – oli kyseessä sitten uskonyhteisö, ihmissuhde tai työpaikka.

Lopulta on luovuttanut olo…Hyvä pysyä näin, ihan yksin.

Kristillisestä näkökulmasta nousee ajatus siitä, että ihminen on tarkoitettu kuulumaan ja yhteyteen.

Siksikin maahansyöksyt ovat surullisia.

Edellämainittua taustaa vasten minulla on kehotus:

  • Pidä kiinni siitä hyvästä perustasta, mikä kaiken seulonnan keskellä löytyy. Vaikeuksienkin keskellä pidä kiinni. Pidä kiinni myös sisimpäsi kutsusta, siitä minkä koet omimmaksesi.
  • Nouse taistelun pölyistä ylös, mene eteenpäin.
  • Kotkavertauskuvaa käyttääkseni: Älä jää edes taistelun nostattamaan pölypilveen, vaan pyri pois – etsimään näkymiä, joita Jumala eteesi avaa.

Seuraavassa ajatus, jonka löysin kotkasta:

”Muut linnut etsivät ukkosella turvaa ja suojaa ladosta tai pesästä. Niin ei tee kotka. Kotka lentää suoraan ukkospilven. Jumala ei salli myrskyjä elämässämme varten sitä varten, että ne tuhoaisivat meidät, vaan siksi, että ne hyödyttäisivät meitä.”

Jumalaan luottavalle tai Hänen suuntaan hapuilevalle voi tulla ajatus siitä, että Jumala on julmuri, kun sallii kaiken kummallisen ja karmean. Itse en ajattele niin. Ajattelen, että Jumala toki haluaa varjella elämäämme. Hän on antanut niin meille kuin muillekin valinnan vapauden. Kaikki eivät käytä vapauttaa viisaasti, vaan toimivat typerästi, jopa Jumalaa itseään uhmaten. Hengellinen väkivalta ja vallan väärinkäyttö on yksi osoitus kapinasta, jossa ihminen luulee olevansa Jumalaakin suurempi. Meidän valinnanvapautemme on esimerkiksi siinä, että päätämme pyrkiä tuollaisesta typeryydestä pois ja eteenpäin ja omassa elämässämme valita toisin.

Esimerkiksi omat kokemukseni ovat kivuliaisuudessaan osittaneet, että ne ovat olleetkin askelmia eteenpäin, kun olen älynnyt paon sijasta tallata eteeni tulleille kiville.

”Mitä hyötyä on myrskyisistä tuulista? Myrskyisien tuulien ansiosta kotka voi lentää korkeammalla ja näkee siten laajemmin, nousee sotkun yläpuolelle – ja sen tarvitsee ponnistella vähemmän lentääkseen. Tämä taas mahdollistaa nopeamman lennon.” The Way of the Eagles J.R. Garman

Turbulenssi-ilmiöön tutustumiseni opetti sen, että lentokoneen lento on suora muunnos tästä, mistä kotkan kohdalla kirjoitetaan. Ilman ilmavirtauksia lentokone ei pysyisi ilmassa. Olen sitä mieltä, että meidän pitäisi oppia niin kotkasta kuin turbulenssistakin.

Ei hyvänen aika, pysähdytä tuuliin ympärillämme, vaan jatketaan eteenpäin!

One Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s